Wat is het belang van actief of rechtop zitten?

Zitten is zitten, toch? Nou, niet helemaal. De manier waarop je zit heeft veel invloed op hoe je je voelt. Door rechtop te zitten en een actieve houding aan te nemen komt er meer zuurstof vrij in je bloed en voel je je actiever. Rechtop zitten is dus essentieel voor een ergonomisch verantwoorde zithouding waardoor je de gehele dag comfortabel kan werken.

Wat is actief zitten?

Zitten in een (ergonomische) bureaustoel betekent niet meteen dat je ook actief zit. De meeste mensen zitten al gauw onderuitgezakt achter hun bureau. In eerste instantie geeft deze zithouding de spieren even rust: de rug is ontspannen en de benen worden ineens ontlast. Na een tijdje merk je pas de klachten die het kan opleveren. Zo ga je na verloop van tijd even verzitten en draaien om de juiste houding te vinden. Dit is een indicatie dat (hoe lekker die onderuitgezakte houding ook is) het niet werkt. Daarom is actief of rechtop zitten zo belangrijk. Hierbij zit je op een comfortabele manier in je bureaustoel, zonder kans op klachten.

Hoe moet je rechtop zitten?

Actief zitten doe je niet alleen door simpelweg rechtop te zitten. Het is een kwestie van rechtop zitten op de juiste hoogte. Je benen moeten in hoek van meer dan 90 graden staan. Dit kantelt je bekken en brengt je ruggengraat in een natuurlijke s-curve in plaats van een ongezonde c-curve. Je hoofd staat hierdoor meer rechtop en er komt meer plaats vrij rondom de ingewanden. Hierdoor hoeven je spieren minder werk te doen om de boel in balans te houden. Dit scheelt tevens een hoop voor de ingewanden. Deze hoeven niet harder te werken door eventuele beknellingen. Bovendien kan er meer zuurstof in je longen en voel je je dus, je raad het al, actiever.

Rechtop zitten met een verstelbare bureaustoel

Rechtop of actief zitten lukt het beste met een verstelbare bureaustoel. Dit komt omdat je deze volledig aan jouw lichaam kan aanpassen. Zo kan je de flexibele rug instellen en je armen laten ontspannen op de comfortabele armleggers. Maar met een goede bureaustoel ben je er nog niet helemaal. Stel je bureaustoel goed in om er alles uit te halen! Stelregel is dat je knieën in een iets grotere hoek moeten staan dan 90 graden. Voor optimaal comfort kan je ook het beste je rug recht tegen de rugleuning plaatsen. Over het algemeen geldt dat je dan comfortabel zit.

Zit je liever wat hoger? Dit zorgt er in de praktijk wel voor dat het zitvlak de onderkant van je bovenbenen afknelt. Gelukkig zijn onze stoelen voorzien van een zitting waarbij de voorkant iets afgevlakt is en waarbij het stuitje is uitgespaard. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld en heb je minder last van zere zitplekken op je benen of staartbotje. Met de Be by Bèta stoelen kan je dus prima wat hoger zitten op een ergonomische manier.

Waarom moet je rechtop zitten?

Maar waarom al deze maatregelen nemen? Wellicht zit jij wel het lekkerst door in de kleermakerszit op je stoel te gaan zitten. Wie niet vaak op een ergonomische manier zit, vindt het vaak zelfs oncomfortabel aanvoelen. Het lijkt heel onnatuurlijk om zo rechtop te zitten, maar dat is het niet. Toegegeven: de eerste paar keren voelt het wat onwennig of comfortabel. Maar dat komt omdat het lichaam al een tijd in een bepaalde (ongezonde) houding zit. Oefen dus regelmatig met rechtop zitten en houd vol. Want ergonomisch zitten heeft écht een hoop voordelen.

Het blijkt namelijk dat 80% van de veertigplussers op den duur last krijgt van Klachten aan Arm, Nek en Schouder (KANS). De NPR 1813 richtlijn geeft daarom advies aan kantoren om hun werkruimten op verantwoorde wijze in te richten. Door ergonomisch te werken vermindert de druk op de tussenwervelschijven en wervels, verbetert de lichaamshouding en verstevigt de rug- en buikspieren. Kortom: je kan langer en gezonder doorwerken. Onze bureaustoelen zijn zonder meer volgens deze richtlijnen gebouwd.

a fair furniture company