De Arbowet en jouw werkplek

Een geschikte arbo werkplek is onmisbaar om je werk goed te doen. Iedereen wil onder goede werkomstandigheden zijn werk uitvoeren. Of je nu de hele dag in de winkel staat of op het kantoor achter de computer zit. Het is belangrijk dat de omstandigheden waarin jij werkt veilig zijn. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, is het arbobeleid in het leven geroepen. Dit beleid gaat over de arbeidsomstandigheden waarin werknemers werken. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om een arbobeleid te hebben om zo de gezondheid van werknemers te waarborgen.

Wat zijn Arbo regels?

De Arbowet is een kaderwet. Dit betekent dat het algemene bepalingen zijn over het beleid in bedrijven. De wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden is opgedeeld in drie niveaus. Allereerst heb je de Arbowet, dit is de basis van de Arbowetgeving en hierin staan algemene bepalingen die gelden voor alle plekken waar gewerkt wordt. Vervolgens heb je het Arbobesluit. Hierin staan de regels waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden om gezondheidsrisico’s tegen te staan. Het laatste niveau is de Arboregeling, waarin voorschriften staan. Zo hebben werkgevers en werknemers meer vrijheid gekregen in hoe zij de normen halen.

Wat zijn de voorschriften voor een werkplek?

In het Arbobesluit staan verschillende richtlijnen voor werkplekken. Al deze richtlijnen zijn opgesteld zodat werknemers zonder gezondheidsrisico’s kunnen werken. Enkele richtlijnen hebben bijvoorbeeld betrekking op de afmetingen en het luchtvolume van de werkplek. Deze moeten voldoende zijn zodat de werknemer zonder gevaar het werk kan verrichten. Daarnaast moet er genoeg bewegingsruimte zijn.

Naast de voorschriften van de werkplek, zijn er een aantal concrete normen om ‘Arboproof’ te werken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan aan de hand van de NPR 1813 richtlijn. In deze richtlijn staan een paar eisen waar kantoormeubelen aan moet voldoen. Zo zijn er een aantal voorwaarden voor het bureau en de bureaustoel. Het is belangrijk dat het bureau af te stellen is op de juiste afmetingen van het lichaam, namelijk tussen de 62 en 82 centimeter. De bureaustoel moet ook in zithoogte verstelbaar zijn. Hiervoor geldt een maatstaf tussen de 39 en 51 centimeter. De armsteunen van de stoel horen volgens de voorschriften tussen de 20 en 27 centimeter verstelbaar te zijn. Kortom: het moet op jouw lichaam afgesteld kunnen worden zodat je comfortabel kan werken.

Hoe speelt Be by Bèta in op de Arboregels?

Voor kantoorwerk gelden er tevens enkele arboregels. Eén daarvan is veilig (en dus ergonomisch) werken. Hierbij is een goede bureaustoel van groot belang. De arbodienst stelt daarom een hoop eisen aan een goede bureaustoel. Wanneer je een bureaustoel van Be by Bèta aanschaft, ben je verzekert van een ergonomische bureaustoel. Al onze stoelen voldoen namelijk aan de NPR 1813* richtlijn. Een voorbeeld van een dergelijke bureaustoel is de Be Noble bureaustoel. Hierbij verstel je eenvoudig de zithoogte en zet je de rug in de perfecte stand. Of kijk eens tussen de Be Fine collectie voor een betaalbaar exemplaar. Welke stoel je ook kiest, je hebt altijd een geschikte arbo werkplek als je gaat voor Be by Bèta.

a fair furniture company