Alles over Arboregels op de kantoorwerkplek

Het creëren van een veilige werkplek betekent ook het volgen van Arboregels op kantoor. Voor kantoren geldt dat de wet- en regelgeving gebaseerd is om werkdruk te reguleren, ergonomie te verbeteren en stress te verminderen. Op deze pagina leggen we de Arboregels op kantoor uit, welke zijn er en hoe kun je ze toepassen.

Wat zijn Arboregels?

De Arbowet is een kaderwet. Dit betekent dat het algemene bepalingen zijn over het beleid in bedrijven. De wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden is opgedeeld in drie niveaus. Allereerst heb je de Arbowet, dit is de basis van de Arbowetgeving en hierin staan algemene bepalingen die gelden voor alle plekken waar gewerkt wordt. Vervolgens heb je het Arbobesluit. Hierin staan de regels waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden om de gezondheid van werknemers te waarborgen. Het laatste, derde, niveau is de Arboregeling, waarin voorschriften staan.

Plichten voor werkgever

Als werkgever draag je de verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkplek. De Arboregels voor werkplekken helpen je om dit te waarborgen. Wat betekent dat in de praktijk?

  • Een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), ofwel plan van aanpak, om gevaren te beperken
  • Ergonomische werkplekken met verstelbare bureaus en bureaustoelen
  • Beeldschermen op ooghoogte, comfortabele toetsenborden en muizen
  • Goede ventilatie en een aangename temperatuur tussen de 18-24°C
  • Verplichte pauzes van 5-10 minuten per uur bij beeldschermwerk
  • Een BHV’er voor noodgevallen en een vertrouwenspersoon

Negeren van Arboregels heeft nadelige gevolgen

De Nederlandse Arbeidsinspectie voert inspecties uit en leggen boetes op tot wel €13.500, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Daarnaast loop je risico op hoge verzuimkosten door uitval van werknemers. Bij een bedrijfsongeval kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld. Investeer daarom preventief in een veilige en ergonomische werkomgeving. Goed voor je medewerkers én bedrijf.

De 5 regels rondom Arbowet en regelgeving en NEN-normen uitgelegd

De Arboregels en diverse NEN-normen zijn opgesteld om je medewerkers veilig en gezond te laten werken. De regels stellen eisen aan ergonomie, luchtkwaliteit en werkplekinrichting. Door te voldoen aan deze Arbo-eisen, draag je bij aan een prettige en verantwoorde werkomgeving. Het doel? Vitaliteit en welzijn verbeteren. En daarmee uitval voorkomen. Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot de verschillende Arbowet- en regelgeving voor kantoorwerkplekken.

1. NEN 1824:2010 (minimale vloeroppervlakte werkplek)

Een ergonomische werkplek betekent voldoende werkoppervlakte. Volgens NEN 1824:2010 moet een werkplek waar langer dan twee uur per dag wordt gewerkt uit minimaal 4 m² bestaan. Dit zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid, wat essentieel is voor het bevorderen van een gezonde werkhouding. De volgende elementen vragen om wat extra ruimte:

  • Werktafel met plat beeldscherm: 1 m²
  • Lees- en schrijfvlak: 1 m²
  • Ladekast of opbergruimte: 1 m²

De hiernaast genoemde toepassingen zijn bijvoorbeeld nodig voor leraren, advocaten, juristen, medewerkers op een IT-support afdeling, systeembeheerders, secretariaatsmedewerker of managementassistenten.  Je ziet dat een standaard werkplek al snel op 6 m² uitkomt. Meer werkruimte betekent meer comfort, betere productiviteit en dus ook minder klachten.

3. NEN-EN 12464-1 norm (verlichtingsvereisten)

De NEN-EN 12464-1 norm stelt eisen aan verlichting om visueel comfort te garanderen. Een goed verlichte werkplek voorkomt vermoeidheid en verhoogt de productiviteit. Wanneer is een werkplek voldoende verlicht? Lux is een manier om te meten hoeveel licht op een bepaald oppervlak valt. Hoe hoger het aantal lux, hoe feller het licht. Hiernaast staat het aanbevolen aantal lux per ruimte in een kantoor.

500 lux is vergelijkbaar met de helderheid van een bewolkte dag. Het is voldoende licht voor de meeste werkzaamheden , zoals lezen, schrijven en andere taken die visuele scherpte vereisen. Met een luxmeter, ook wel lichtmeter genoemd, kan je het aantal lux meten.

Locatie Lux
Werkplek 500
Vergaderruimte 500
Gang 100
Receptie 300
Archief 200
Kantine 200

 

5. NEN-EN 1335 (afmetingen en instelbaarheid van bureaustoelen)

De NEN-EN 1335-norm gaat specifiek over de ergonomie van bureaustoelen en stelt eisen aan de juiste afmetingen en verstelbaarheid voor een juiste zithouding. Een goed instelbare bureaustoel voorkomt lichamelijke klachten en verhoogt het comfort.

  • Zithoogte verstelbaar tussen 40-51 cm
  • Zitdiepte minimaal 38 cm, met een verstelbereik van 5 cm
  • Rugleuninghoogte minimaal 22 cm voor optimale ondersteuning
  • Armleggers minimaal 15 cm lang, 4 cm breed en in hoogte verstelbaar tussen 20-25 cm

6 tips voor het naleven van Arboregels

Met deze eenvoudige tips kun je direct aan de slag met betrekking tot het naleven van de Arboregels. Voor het creëren van een ergonomische en comfortabele werkplek:

1. Neem de juiste houding aan
Zorg dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een 90-graden hoek zijn. Laat je bovenbenen horizontaal rusten en gebruik de rugleuning voor ondersteuning. Leun recht tegen de rugleuning en voorkom onderuitzakken.

2. Zet je apparatuur op de juiste hoogte
Zet je beeldscherm op ooghoogte om nekklachten te voorkomen. Gebruik een laptopstandaard of stapel boeken als je scherm te laag staat. Houd je toetsenbord en muis dichtbij om schouders te ontlasten.

3. Laat je armen rusten op armsteunen of het bureau
Laat je ellebogen in een 90-graden hoek rusten op armsteunen of het bureau. Ontspan je schouders en trek ze niet op richting je oren.

4. Beweeg voldoende
Beweeg elk uur een paar minuten om fysieke belasting te voorkomen. Wissel zitten en staan af met een verstelbaar zit-sta bureau.

5. Zorg voor goede verlichting en voldoende daglicht

6. Drink voldoende water om scherp en actief te blijven
Zet een fles water op je bureau als reminder om voldoende te drinken.

Wat zijn de trends voor werkplekinrichting en wat heeft invloed op de arbowet?

Er zijn veel aanpassingen die een werkgever kan maken om de ergonomie van een werkplek te verbeteren. Denk hierbij aan de inzet van ergonomische muizen, een loopband onder je bureau of zelfs fietsbureaus, maar ook ergonomische sta-zitkrukken. Het is geen verplichting, maar het stimuleert medewerkers wel om de juiste werkhouding aan te nemen die ze nodig hebben.

a fair furniture company