Gezond werken

Sport, voeding en gezondheid in het algemeen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook op de werkplek komt er gelukkig steeds meer aandacht voor gezondheid. Uiteraard bestonden ergonomische vereisten al langer, maar wat wordt er vandaag de dag precies bedoelt met een gezond werken?

Wat is gezond werken?

Gezond werken betekent een veilige, gezonde werkomgeving waarin werknemers zich zowel fysiek als mentaal goed voelen. De volgende kernwaarden hebben bijvoorbeeld te maken met gezond werken: prettige werkplek, goede werksfeer, flexibele werktijden en balans in werkdruk. Hoe gezond werken in de praktijk gerealiseerd wordt, is bij elk bedrijf anders. Een bouwbedrijf heeft immers andere regels en maatregelen om de veiligheid te garanderen dan een kantoor. Op de bouwplaats gaat het vooral om goede bedrijfskleding, veilig bouwmateriaal en voldoende rustmomenten. Bij het een kantoor ligt de focus meer op een ergonomische werkplek en voldoende afwisseling in taken. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) moet een bedrijf zijn eigen gezondheidsrisico’s in kaart brengen en daarop adequate maatregelen nemen.

Gezond werken volgens Be by Bèta

Voor ons betekent gezond werken vooral ergonomisch werken. Dit houdt in dat je in een actieve en gezonde houding je werk op een comfortabele manier kan doen. Wij begrijpen dat elke werkplek anders is en dat daarom de behoeftes uiteenlopen. Om die reden hebben we verschillende collecties met elk hun eigen kenmerken. Zo is de Be Proud 300 een stijlvolle bureaustoel die matcht bij meer dan 95% van de mensen en is de Be Fine een comfortabele én prijsbewuste oplossing voor menig werkomgeving. Onze stoelen voldoen dus niet alleen aan de NPR 1813 richtlijnen, ze hebben ook een hoog zitcomfort. Op die manier creëren wij voor elke werkplek een oplossing.

Waarom is gezond werken belangrijk?

Dit lijkt een beetje een overbodige vraag, maar toch is het voor sommige werkgevers niet direct duidelijk waarom het zinvol is om te investeren in een gezonde werkplek. Vaak merken ze dat bedrijven om hen heen in toenemende mate bezig zijn met gezondheid en vragen ze zich af of zij dat ook moeten doen. Het antwoord is natuurlijk ja, maar we leggen graag uit waarom.

Ten eerste kan een gezonde werkplek (langdurig) ziekteverzuim helpen verminderen. Als werknemers zich goed voelen op de werkvloer, dan zullen ze zich namelijk minder snel ziek melden. En doordat jij als bedrijf staat voor gezond werken, creëer je tegelijkertijd een aantrekkelijke werkplek waar werknemers zich actief voor willen inzetten. Bovendien hebben we in Nederland te maken met een vergrijzende populatie werknemers en is het dus echt nodig om te investeren in een duurzame werkomgeving, waar werknemers nog jarenlang met plezier kunnen werken.

Fysiek gezond

Gezond werken kan je splitsen in twee delen: fysiek en mentaal. Het fysieke aspect kan op verschillende manieren gestimuleerd worden. Een belangrijk speerpunt is het realiseren van gezonde werkplekken met ergonomische bureaustoelen, verstelbare bureaus en verantwoord randapparatuur (muizen en keyboards). Daarnaast spelen factoren als verlichting, klimaat en geluid een rol. Belangrijk is bijvoorbeeld om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk daglicht in plaats van kunstlicht. Voldoende daglicht zorgt ervoor dat je je energieker voelt en ‘s avonds beter slaapt. Klimaat richt zich op frisse lucht en geluid gaat over de juiste akoestiek. Wanneer deze elementen in balans zijn, zorg je voor een gezonde fysieke werkomgeving.

Mentaal gezond

Werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun mentale gezondheid. Maar als werkgever kan je dit natuurlijk wel op een positieve manier beïnvloeden. Zo hebben de bedrijfscultuur en werksfeer invloed op de mentale gesteldheid van werknemers. Besteed daar aandacht aan. Stimuleer werknemers om tussendoor pauzes te nemen, uit waardering bij goede resultaten en plan regelmatig evaluatiemomenten om zo in contact te blijven. Ook het openstaan voor nieuwe ideeën om de werkomgeving te verbeteren zijn aan te raden. Sommige werknemers gaan bijvoorbeeld goed op de 9 tot 5 structuur, terwijl anderen behoefte hebben aan meer flexibiliteit. Probeer mee te gaan met de werknemer om een mentaal gezonde werkomgeving te creëren.

Op de korte termijn vraagt gezond werken wat flexibiliteit van de werkgever, maar op de lange termijn betalen gezonde en gelukkige werknemers zichzelf terug. Investeren in gezond werken is dus zeker de moeite waard.

a fair furniture company