4 stappen om je stoel ergonomisch in te stellen

Bij het goed instellen van je bureaustoel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met de volgende vier stappen zorg je ervoor dat de stoel ergonomisch is ingesteld.

Zithoogte
Ga op de bureaustoel zitten en zet je voeten plat op de vloer. Zorg ervoor dat de hoogte van de stoel zo is ingesteld dat de hoek tussen je boven- en onderbenen iets groter is dan 90°. Je zit te laag als je knieën hoger zitten dan je heupen. Voel je druk op de achterzijde van je benen? Dan zit je te hoog. Als je vaak van schoenen wisselt kan je de stoel het beste instellen als je je hoogste hakken aan hebt of je meest favoriete paar. Mocht je een keer lagere schoenen aan hebben, dan kan je er een voetensteun bij pakken.

Afstand
Als je de juiste hoogte hebt, kan je de zitting instellen. Ook al verschuif je steeds van positie: het is belangrijk om de juiste afstand te behouden. Dit check je als volgt: zorg voor minimaal twee vingers en maximaal een vuist afstand tussen de voorkant van de stoel en je knieholte. De stoelen van Be by Bèta hebben een zitting met een afgeronde voorzijde en een stuituitsparing zodat je comfortabel zit.

Rughoogte
Rechtop zitten hoort bij een ergonomische houding. De stoelen van Be by Bèta zijn in te stellen naar jouw wensen. Kies voor een hoogte dat voor jou goed voelt. De Be Brave 250 heeft bijvoorbeeld een flexibele rug, zodat het past bij jouw lichaamshouding. Met de bewegingsmechaniek kan je zelf bepalen hoe recht je zit. Positioneer de rugleuning dat hij in de rugholte valt en steun biedt. Twijfel je? Ga goed naar achter zitten en stel de stoel dan in. Als je goed zit voel je meteen een betere ondersteuning in je rug. Je moet niet het gevoel hebben naar voren gedrukt te worden en niet het gevoel hebben naar achteren te vallen.

Armleuningen
Je leunt onbewust meer op de armleuningen dan je denkt. Daarom is het belangrijk om deze goed in te stellen. Idealiter staat de armleuning op ellebooghoogte. Hiervoor hou je je ellebogen naast het lichaam en maak je een hoek van 90°. Je onderarmen rusten op de armsteun terwijl je schouders ontspannen zijn. Een tip is om je armen te ontspannen en je wijsvinger op je schouder te leggen. Je elleboog wijst dan de juiste hoogte aan.

Een werkplek is pas echt ergonomisch als de bureaustoel en het bureau op elkaar zijn afgestemd. Begin met het instellen van je bureaustoel en ga vervolgens aan de slag met de ideale hoogte van je bureau. Aan het begin voelt het misschien onwennig, maar je zal merken dat het klachten vermindert en/of voorkomt.

Hoe een bureaustoel verstellen?

Zit je toch niet helemaal comfortabel? Alle bureaustoelen van Be by Bèta zijn te allen tijde te verstellen. Zo blijf je comfortabel zitten tijdens het werken. Met verschillende afstelknoppen zijn de zithoogte, afstand, rug hoogte en tegendruk aan te passen. Bekijk de zitinstructie van jouw Be by Bèta stoel op de website. Heb je liever dat één van onze medewerkers je helpt bij het instellen van je bureaustoel? Geen enkel probleem, onze medewerkers geven graag een zitinstructie en helpen je een passende stoel te vinden.

a fair furniture company