Circulair ondernemen

Bedrijven kunnen een enorm verschil maken op het gebied van milieu en duurzaamheid. Daarom ondernemen wij bij Be by Bèta op een circulaire manier. Wij hebben ons bedrijf ingericht met oog op design, ergonomie en natuurlijk duurzaamheid. En dat is belangrijk, want zelfs onze overheid heeft het doel gesteld om Nederland in 2050 volledig circulair te maken. Wij vertellen hoe circulair ondernemen wordt toegepast bij Be by Bèta.

Wat is circulair ondernemen

Circulair ondernemen kan op allerlei manieren. Het gaat het erom dat grondstoffen, onderdelen of producten zo min mogelijk hun waarde verliezen. Dit kan bijvoorbeeld door producten te hergebruiken in een andere vorm. Dan is een product weliswaar niet meer te gebruiken in de huidige staat, maar kan het wel verwerkt worden in de vorm van een ander product. Ook kan je onderdelen van producten hergebruiken om er iets nieuws van te maken. Op die manier gaat er zo min mogelijk verloren. Circulair ondernemen vergt dus wel wat creativiteit. Je moet verder kijken dan het oorspronkelijke product.

Wanneer wordt circulair ondernemen ingezet?

Bij Be by Bèta passen wij circulair ondernemen toe in het gehele productieproces. Wij selecteren de toeleveranciers niet alleen op hun duurzame ambities, maar ook op wat ze daadwerkelijk realiseren. Om die reden hebben we beste materialen en de mooiste stoffen. Daarnaast maken wij gebruik van gerecyclede materialen. Zo bestaat de bureaustoel Be Brave 200 bijvoorbeeld voor meer dan de helft uit gerecycled materiaal. Dit Nederlandse product wordt daarnaast duurzaam geproduceerd in onze eigen fabriek! En als dat al niet duurzaam genoeg is, kan je tevens de levensduur van een bureaustoel verlengen. Hiervoor hebben wij het Be Clean onderhoudsprogramma opgezet. De stoel wordt hierbij gereinigd van bacteriën, fijnstof en huisstofmijt én de stoffering gaat hierdoor een stuk langer mee.

Is de bureaustoel toch aan het eind van zijn levenscyclus? Dan nemen wij deze graag terug. De stoel kan namelijk gebruikt worden om nieuwe producten te creëren. Dit gaat op een hele creatieve manier. Een kruisvoet wordt bijvoorbeeld gebruikt als verlichtingsarmatuur en de schuimvulling van de zitting is perfect als judomat. Wie had dat gedacht? Daarom zeggen we over circulair ondernemen: je moet er een beetje creatief voor zijn. Is de bureaustoel (op een paar kleine dingen na) nog helemaal in orde? Dan gaan wij kijken of deze ‘ongewenste’ stoel nog verder gerepareerd kan worden. Op die manier kan een bureaustoel eventueel als refurbished stoel verkocht worden. Kortom: in elk proces houden wij duurzaamheid in het oog.

Voordelen van circulair ondernemen

Allereerst is circulair ondernemen beter voor het milieu. Afval wordt ineens gezien en gebruikt als een grondstof. En dat is positief, want grondstoffen raken ooit op. Door op een creatieve manier om te gaan met producten, kunnen we langer doen met grondstoffen. Lekker duurzaam dus! Ten tweede minimaliseert het waardeverlies. Als een product wordt weggegooid, gaat tegelijkertijd de waarde weg. Dit is niet alleen de daadwerkelijke waarde van het product zelf. Hieronder vallen ook de productiekosten, arbeidskosten en vervoerskosten. Door iets met een product of onderdeel te doen wat je anders weggooit, minimaliseer je deze schade. In ons geval verkopen wij, zoals eerder gezegd, refurbished versies van onze bureaustoelen. Dit betekent dat oude bureaustoelen zijn opgeknapt. We vervangen een onderdeel of stofferen de boel weer als nieuw. Hierdoor gaat er niks verloren.

Als derde voordeel geldt dat circulair ondernemen variatie aanbrengt in de doelgroep of klantenkring. Doordat wij refurbished bureaustoelen verkopen spreken we een andere doelgroep aan. Mensen met een kleinere portemonnee of speciale duurzaamheidseisen kunnen zo bij ons terecht. Een win-win! Er wordt niets verspilt en je ontdekt nieuwe klanten. En als laatste: het vergroot de service- en klantgerichtheid. Als de levensduur van een Be by Bèta product voorbij is, hoeven klanten niet zelf hun bureaustoelen weg te brengen of weg te gooien. Wij nemen deze graag in om vervolgens te transformeren tot iets (bijna) nieuws.

a fair furniture company