Wat is gezond beeldschermwerk?

Beeldschermwerk is uiteraard werk achter een computer of laptop, het verwijst echter ook naar de klachten die daarbij komen kijken. Naast de gezondheidsproblemen die ook bij zittend werk komen kijken, gaat beeldschermwerk vaak gepaard met oogklachten en stress.

Klachten

De klachten ontstaan door repeterende handelingen van de vingers en polsen, in combinatie met de ‘passieve’ belasting van nek, schouders en armen. Vroeger noemde men dit Repetitive Strain Injury (RSI), tegenwoordig noemen we het in Nederland Klachten aan Arm, Nek en Schouder (KANS). Aanvullende klachten zijn bijvoorbeeld oogvermoeidheid, die ontstaan doordat de oogleden nauwelijks knipperen waardoor de oogbol droog wordt. Dit kan verergerd worden wanneer de luchtvochtigheid in de werkruimte laag is. Ook de beeldschermindeling en de mate van weerspiegeling van het beeldscherm kan van invloed zijn.

Hoe lang beeldschermwerk?

Om klachten te beperken is het belangrijk om een goede zithouding te hebben en goed materiaal aan te schaffen. Zoals een ergonomisch toetsenbord, muis, bureau of bureaustoel! Ook helpt het om niet te lang achter het scherm te blijven zitten. De multidisciplinaire richtlijn computerwerk adviseert intensief beeldschermwerk te beperken tot vier uur per dag. De Arbowet verplicht zelfs dat werknemers met een laptop zonder accessoires hun werk na twee uur moeten afwisselen met ander werk of met een pauze. Bovendien mag er maximaal 1 uur onafgebroken gewerkt worden met een laptop of een dergelijk apparaat.

Wanneer loop je risico bij beeldschermwerk?

Je loopt dus het meeste risico op KANS wanneer je weinig of geen van de bovengenoemde maatregelen hebt genomen. Misschien heb jij geen van deze maatregelen genomen en heb je ook geen klachten, terwijl je wel elke dag achter een computer aan het werk bent. Beeldschermwerk klachten kunnen zich echter op de lange termijn voordoen. Zo heeft 80% van de veertigplussers last van deze KANS klachten. En zoals zo vaak, voorkomen is beter dan genezen.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met het gebruik van tablets en smartphones te beperken en te zorgen voor adequaat beeldschermmeubilair. Bureaus en bureaustoelen die ervoor zorgen dat je rechtop zit en dat je recht naar het beeldscherm kijkt kunnen problemen op de langere termijn voorkomen.

a fair furniture company