Check of je bureau op de juiste hoogte is ingesteld

De ideale bureauhoogte lijkt persoonlijk. De een zit immers liever wat hoger dan de ander. Toch is er een stelregel om zo ergonomisch mogelijk te werken. Over het algemeen geldt dat de ideale hoogte van een bureau grofweg zo’n 40% á 42% van je lichaamslengte is. Een klein rekensommetje dus voordat je je bureau instelt. Ter illustratie: de ideale bureauhoogte voor iemand van 1.80 meter lang is dan ongeveer 74 centimeter hoog.

Check of je daadwerkelijk goed zit als je je bureau op de juiste hoogte hebt ingesteld. Zo hoort de hoek tussen je boven- en onderbenen minimaal 90° te zijn. Op die manier is er een goede doorbloeding tijdens het zitten. Als je vaak wisselt van schoenen en hakhoogte, doordat je bijvoorbeeld hakken draagt, dan kan het handig zijn om een voetensteun onder het bureau te zetten. Dan zit je met elk soort schoeisel goed achter je bureau.

Je werkt pas echt lekker ergonomisch verantwoord als je ervoor zorgt dat de hoogte van je bureaustoel matcht met het bureau. De hoogte van een ergonomische stoel varieert daarbij (afhankelijk van lichaamslengte) tussen de 41 en 55 centimeter en de bijhorende armleuningen zijn dan (vanaf het zitvlak) tussen de 20 tot 30 cm hoog.

Wat zijn de voordelen?

Een goed afgesteld bureau merk je direct in je werkhouding. Je schouders en ellebogen zijn ontspannen en leunen niet teveel op het werkblad. Als alles goed afgesteld is, voorkom je klachten aan je arm, nek en schouders. Immers 80% van de veertigplussers krijgt op den duur last van deze ledematen en spieren door consequent een verkeerde zithouding aan te nemen. Door rechtop te gaan zitten verminder je de druk op je gewrichten en spieren. Bovendien komt er meer ruimte vrij voor je longen en kan er meer zuurstof in je bloed, waardoor je vanzelf actiever wordt. En ook belangrijk: een goede zithouding geeft optimaal zitcomfort. De Be by Bèta stoelen bouwen hierop voort doordat wij onze kussens aan de voorkant iets laten aflopen. Op deze manier kun je hoog zitten zonder dat de onderkant van je benen afgekneld worden. Wel zo fijn om comfortabel, geconcentreerd en productief te werken.

De ideale hoogte van een bureau, in combinatie met de ideale hoogte van je bureaustoel zorgt dus niet alleen voor een gezonder lijf, maar ook voor een actievere werkervaring en hoog zitcomfort.

a fair furniture company