Circulaire economie

Duurzaamheid is en blijft belangrijk. Ook al zijn de doelstellingen omtrent broeikasgassen niet behaald, dat betekent niet dat we bij de pakken neer moeten zitten. Bedrijven kunnen ook hun hand in eigen boezem steken. Tijd voor verandering. Dit kan door middel van circular economy. Hierbij minimaliseer je de grondstof toevoer, verduurzaam je het productieproces en hergebruik je producten. Op die manier draag je bij aan een duurzame wereld.

Wat is circulaire economie?

Met circular economy, ook wel circulaire economie, wordt een productieproces bedoeld waarin producten worden hergebruikt, her-gefabriceerd, gerenoveerd of gerecycled. Kortom: een oud product wordt weer als nieuw. Circulaire economie kent twee subprocessen. Het eerste subproces is het biologisch circulair systeem. Hierbij wordt ernaar gestreefd om producten zo te ontwerpen dat het restafval opgenomen kan worden in de natuur. Denk aan biologisch afbreekbare materialen. Zo loopt de cirkel mooi rond.

Daarnaast is er het technisch circulair systeem. In dit systeem worden de producten en onderdelen zo ontworpen dat ze een tweede ronde meegaan. Bij Be by Bèta passen we het technisch circulair systeem op veel manieren toe. Het is een belangrijk onderdeel van onze Be Green aanpak. We passen het systeem bijvoorbeeld toe met refurbished Be by Bèta bureaustoelen. Stoelen die hun tijd gehad hebben kunnen na een make-over weer een ronde mee. Natuurlijk controleren, repareren en vernieuwen we deze indien nodig. Vervolgens gaan ze in de verkoop via refurbish kanalen.

Een andere manier waarop we dit systeem toepassen is door te recyclen. Veel onderdelen van de Be by Bèta bureaustoelen kunnen namelijk hergebruikt worden. Zo wordt de schuimvulling van onze stoelen hergebruikt voor judomatten en kunststof onderdelen veranderen in pootdoppen voor tafels. Op die manier gaan er geen grondstoffen, arbeidskosten of transportkosten verloren!

Wanneer wordt er een circulaire economie ingezet?

Er is geen beter moment dan nu. Consumenten maken graag een ‘groene keuze’, maar dan moet het aanbod er wel zijn. Bedrijven hebben soms moeite om de stap te zetten. Logisch, want verandering kost in eerste instantie tijd en energie. Maar met een reden zeggen we: in eerste instantie. Na verloop van tijd levert het ook energie en geld op! Door slim gebruik te maken van je grondstoffen en producten, bespaar je een hoop. Dat hoeft overigens ook niet moeilijk te zijn. Vaak zijn goede ideeën vooral erg logisch. Bedenk hoe je jouw producten kan hergebruiken, al dan niet in een andere vorm.

Circulaire economie in Nederland

Hoe staat het met de duurzaamheid van Nederlandse bedrijven? Gelukkig zijn we ook in Nederland steeds meer bezig met het circulair maken van onze economie. Zo heeft de Nederlandse overheid het doel gesteld om in 2050 volledig circulair te worden. Het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ stelt onder andere als doel om 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen in 2030. Met primaire grondstoffen worden mineralen, fossielen en metalen bedoeld.

Daarin zijn we bij Be by Bèta al goed op weg. Na bestelling leveren wij de stoel zonder plastic verpakking. Wij maken van restmaterialen namelijk een mooie hoes die we steeds hergebruiken. Vervolgens kan je natuurlijk tientallen jaren genieten van het product. Maar daarnaast repareren we ook graag een klein onderdeel of vernieuwen we de stof. Op die manier kan je lang en duurzaam genieten en dragen wij bij aan de circular economy!

a fair furniture company