Werkplek

Een werkplek is belangrijk, want werken is meer dan de taken die uitgevoerd moeten worden. Het gaat ook om collega’s, een fijne werksfeer en een prettige werkomgeving. Het is bij de wet geregeld dat werknemers recht hebben op een veilige en gezonde werkomgeving. Een gezonde, productieve en gepersonaliseerde werkplek is namelijk goed voor de productiviteit, terwijl slecht ingerichte werkplekken leiden tot gezondheidsklachten en ongevallen. Optimaliseer daarom de werkomgeving aan de hand van de volgende tips.

Wat kost een werkplek?

Het kostenplaatje is vaak belangrijk bij het inrichten. Deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het soort bedrijf. Wat voor taken moeten er uitgevoerd worden? Welke eisen gelden in de sector? En wat is het beschikbare budget? In de wet zijn er een aantal dingen vastgesteld omtrent de werkplek. Een belangrijke is dat er in elk geval vier vierkante meter per werknemer beschikbaar moet zijn en minimaal één vierkante meter per scherm. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van de werkplek. Andere kosten zijn dan natuurlijk weer afhankelijk van het materieel, type bedrijf en mate van benodigde flexibiliteit van de ruimte.

Werkplekken veranderen

Een ander aandachtspunt voor het kostenplaatje is het feit dat werkplekken veranderen. Zo zijn de kosten van een werkplek in 2017 weer met 2.8% omhoog gegaan, bleek uit onderzoek van NFC. De onderliggende redenen hiervoor verschillen natuurlijk per sector. Maar we zien bijvoorbeeld dat de werkplek van verschillende sectoren vaak een upgrade of verandering nodig hadden. Bij Be by Bèta begrijpen we dat. Daarom is onze Be Proud collectie voor bijna elke werkplek geschikt. Daarnaast zijn al onze stoelen modulair en kunnen de individuele componenten van de stoelen gemakkelijk veranderd of vervangen worden.

Variatie op de werkvloer

Elke werkplek is anders. Hierdoor heeft elke werkomgeving een andere inrichting en een ander kostenplaatje. Desondanks zijn er een paar elementen waar rekening mee gehouden kan worden om het werkgeluk te vergroten. Het interieur van de werkomgeving is een steeds populairder onderwerp binnen retail, business en consumentenpsychologie. We brengen veel tijd door op onze werkplek, dus het is belangrijk dat deze past bij de werknemer. Speerpunten bij de inrichting van de werkomgeving zijn bijvoorbeeld variatie, openheid, identiteit en gezondheid. Met variatie wordt verwezen naar de mogelijkheden van de omgeving. Een werkruimte waarbij variatie mogelijk is helpt werknemers efficiënt een plek te vinden waar ze kunnen samenwerken, ontmoeten, maar ook in stilte individueel kunnen werken. Denk aan een loungeplek of een aparte ruimte waar collega’s met elkaar kunnen sparren.

Openheid en identiteit

Een ander speerpunt is openheid. Dit maakt het mogelijk snel te kunnen zien wanneer je een collega kan storen en het nodigt uit om elkaar op te zoeken. Creëer duidelijkheid door bijvoorbeeld een stilteplek aan te wijzen. Indien een collega zich daar bevindt, staat het voor ‘niet storen’. Vervolgens is het belangrijk om identiteit aan te brengen op je werkplek. Een kantoor kan sober of universeel aanvoelen en dat terwijl het gaat om een samenhorigheidsgevoel en het gevoel trots te zijn op je werk. Een persoonlijke touch is dus zeker welkom in het kantoor, bijvoorbeeld in de vorm van foto’s of terugkerende elementen van de huisstijl.

Gezondheid en duurzaamheid

Het laatste punt richt zich op gezondheid. Werknemers werken prettiger en productiever op een gezonde werkplek. Gezondheid is eigenlijk geen speerpunt te noemen. Het zou een gegeven moeten zijn. Daar is natuurlijk met het ontwerp van de Be by Bèta stoelen rekening mee gehouden. Hierop aansluitend hoort duurzaamheid. Denk aan duurzaam materiaal, het hergebruiken van onderdelen en het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

a fair furniture company